Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ez az egyik legnehezebb kérdés. Az világos hogy a finom liszt kerülendő. Viszont finom liszttel könnyű sütni-főzni. Kevés olyan dolog van, - a muffin az egyik ilyen -, amihez eleve nem finom lisztet javasolnak. De a legtöbb recept finom liszttel készül. Lehet kísérletezni, ami néha érdekes máskor teljes kudarc. Például az egyik ilyen nagy kudarcom, hogy teljeskiörlésű rozsliszttel nem lehet palacsintát sütni, viszont a hajdinaliszttel készült palacsinta hihetetlenül finom. Van ahol mindig hajdinaliszttel készítik. 

Lehet kapni szénhidrát csökkentett liszteket, de drágák és rövid ideig állnak el, és ami a legrosszabb hogy nem mindig lehet kapni. Viszont tényleg alacsony a szénhidráttartalmuk. A SPAR-ban kapható szénhidrát csökkentett piskótalisztet próbáltam, tényleg finom és szép piskótát lehet vele sütni.

A legtöbben azt mondják a legjobb megoldás ha keverjük a liszteket. Talán az egyik legegyszerűbb módszer ha  teljeskiörlésű tönkölybúza lisztet keverünk  fehér tönkölybúza liszttel és zabpehelyliszttel (1:1:1 arányban). Ez viszonylag általánosan használható megoldás. De lehet másképp is. Nézzük milyen lehetőségeink vannak!

Nézzük először a szénhidráttartalmat és a glikémiás indexet. Ez a két szempont a legfontosabb. A diétához legjobb ha minél "simábban" tartjuk a vércukorszintünket. Ne legyenek benne nagy kiugrások és mély völgyek. Ehhez az kell hogy rendszeresen együnk és ne legyen túl sok a bevitt szénhidrát és lehetőleg minél lassabban szívódjon fel (ezt mutatja a glikémiás index). A magas glikémiás indexű ételek kerülendők. Tehát ezért kerülendő a búza finom liszt.

Glikémiás indexek osztályozása:

  • alacsony glikémiás index: 0-50
  • közepes glikémiás index: 50-70
  • magas glikémiás index: 70-100

 Mivel termékenként eltérhetnek a táblázatban szereplő értékek, célszerű a csomagoláson ellenőrizni!

Liszt szénhidrát glikémiás index
Búza finomliszt 76 71
teljeskiörlésű búzaliszt 65 51
rozsliszt 75  
teljeskiörlésű rozsliszt 63 34
graham liszt 69 51
durumliszt 75 54
tönkölybúza liszt 71 65
teljeskiörlésű tönkölybúza liszt 67 45
zabpehelyliszt 64 45
rizsliszt 79 95
barna rizsliszt 78 ??  
kókuszliszt 60 45
mandulaliszt 17 0
szójaliszt 10  
árpaliszt 64 43
csicseriborsó liszt 47 35
hajdinaliszt   alacsony

Sajnos a glikémiás index számítása nem annyira exakt mint a kalória vagy a szénhidrát tartalom. És persze az elkészítés módja meg az hogy mivel keverjük szintén befolyásolja. De körülbelül helyesek ezek az értékek.

Melyik lisztet mire használjuk?

A búzalisztek általánosan felhasználható lisztek.

A rozslisztet leginkább kenyérlisztnek célszerű használni. Tovább marad friss a rozskenyér. Alacsony a glikémiás indexe, de a sikér (glutén) tartalma is, ezért célszerű más liszttel keverni és kelt tésztáknál sikért adagolni hozzá. Süthetünk vele pogácsát is. Még keresem az ideális pogácsa receptet. Az eddig sütött pogácsák is finomak voltak, de valahogy még nem az igazi. Érdemes kísérletezni vele. Sajnos nem mindenki szereti az ízét, de hozzá lehet szokni. Szerencsére én szeretem.

Zabpehelyliszt. Ennek is alacsony a sikértartalma, emiatt célszerű más lisztekhez keverni, viszont sűrítésre levesekhez, főzelékekhez, pudingokhoz, krémekhez magában is kiváló. Gofri és palacsintasütésre is használható.

Kókuszlisztet süteményekhez használhatunk, még piskótát is süthetünk vele akár anélkül is hogy más liszttel kevernénk. Viszont könnyen morzsálódik, általában több tojás kell hozzá, ezért célszerű keverni más lisztekkel.

Mandulalisztet is főleg süteményekhez használhatunk. Pl. macaron, muffin, gofri, piskóta. Ezek mind elkészíthetők mandulaliszttel anélkül hogy más lisztet kevernénk hozzá.

Hajdinaliszt: önmagában is használható pl. palacsinta készítéshez gofrihoz, vagy blinihez, sőt tészta készítésére is alkalmas. A japánok készítenek belőle tésztát (soba). de egyébként bármihez keverhetjük. Alacsony a sikér tartalma (gluténmentes) ezért inkább gyors kenyereket lehet sütni belőle. Célszerű más lisztekkel keverni. Tésztát is könnyebb úgy készíteni ha más liszttel keverjük, és pihentetni sem szabad a tésztát, mint a többi lisztnél, mert akkor törik és már nem nyújtható! A palacsinta nagyon finom csak hajdinaliszttel is, de melegen. Ha kihűlt, akkor már ez is törékennyé válik, így ha másnap is szeretnénk enni belőle, akkor a palacsintához is célszerű más liszttel keverni.

Csicseriborsó liszt: Eddig nem sok mindenhez használtam. Finom vele a karfiolgombóc paradicsommártással. A főtt áttört csicseriborsó helyettesítheti a burgonyát a krumplis tésztákban, emiatt úgy gondolom használható szilvásgombóchoz is.  

Cirokliszt: Ez is gluténmentes alacsony a glikémiás indexe. Palacsintához és gofrihoz próbáltam használni, de mindig kevertem más liszttel a hajdnaliszthez hasonlóan.

Vöröslencseliszt: Úgy tudom tészta készíthető belőle, de ezt még tesztelnem kell.

Lenmagliszt: Jót tesz az emésztésnek, érdemes 1-2 evőkanállal hozzákeverni a többi liszthez.

 

 

 

 

Comments powered by CComment