Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Sok olyan fűszert és egyéb anyagot használunk a konyhában aminek vércukorszint csökkentő hatása van II-es típusú cukorbetegség esetén. Kiegészítő kezelésként érdemes használnunk őket.

Fahéj: A fahéj az egyik leghatékonyabb vércukorszint-csökkentő. Ajánlott napi adagja legalább 1 mg. A megfelelő mennyiségű fahéjbevitel eléréséhez teánkat vagy kávénkat is fűszerezhetjük vele. De nagyon jó pl. almás fahájas túrókrémbe is. Indiai ételekben is gyakori

Kapor: Természetes inzulin. Több komponense is hatással van a cukorbetegségre. Túróhoz nagyon jó: kapros túrós lepény, de kapros túrós palacsintát is ehetünk. A cseh konyhában nagyon népszerű p.l a kulajda levesben is van, de sok salátába is tesznek kaprot.

Csalántea és erdei szederlevél tea

Gyömbér: azzal csökkenti a vércukorszintet, hogy javítja az inzulin hatását. A gyömbér ideális teafogyasztáshoz, de a legkülönfélébb ételek fűszerezésére is. Indiai ételek szinte mindegyike tartalmazza.

görögszéna: Bár más fűszernövények, mint például a chili vagy a fahéj jótékony hatásairól sokat lehet olvasni, a görögszénával végzett kutatások azt mutatják, hogy legalább olyan hatékony vagy még hatékonyabb, mint az ismert növények.

kurkuma: csökkenti az inzulinrezisztenciát és hatásos lehet a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében is. 

Áfonya: növeli az inzulinérzékenységet

 

 

Write comment (0 Comments)

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ez az egyik legnehezebb kérdés. Az világos hogy a finom liszt kerülendő. Viszont finom liszttel könnyű sütni-főzni. Kevés olyan dolog van, - a muffin az egyik ilyen -, amihez eleve nem finom lisztet javasolnak. De a legtöbb recept finom liszttel készül. Lehet kísérletezni, ami néha érdekes máskor teljes kudarc. Például az egyik ilyen nagy kudarcom, hogy teljeskiörlésű rozsliszttel nem lehet palacsintát sütni, viszont a hajdinaliszttel készült palacsinta finom. Van ahol mindig hajdinaliszttel készítik. 

Write comment (0 Comments)

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Egy népszerű cukorbetegséggel foglalkozó könyv szerint sok babot, lencsét és zöld színű zöldséget kell ennünk. Azért jók, mert sok bennük a tápanyag és lassabban éhezünk meg tőlük, vagyis kevesebbet éhezünk a diéta során.

Ez elég nagy adag, szerintem akár a negyede is elég.

Write comment (0 Comments)

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ez egy indiai sajt. Főleg salátákhoz és grillezéshez használják. De curry-t is készítenek vele. Változatosan fűszerezhető (korianfer, garam masala, bors, petrezselyem,...) Ettem indiai étteremben paneer curryt. Nagyon finom volt. 

Hozzávalók

  • 1 l 3,5%-os tej
  • 1/4 1/2 kiskanál só
  • 1 kiskanál citromsav vagy egy fél citrom leve.

A tejet a sóval felforraljuk, beletesszük a citromsavat, kicsit főzzük alacsony fokozaton vele, majd leszűrjük. Ehhez szűrőt és egy ritkább szövésű konyharuhát használtam. A végén préseljük hogy kimenjen belőle a savó. Akkor jó ha szeletelhető.

Write comment (0 Comments)

Alkategóriák

Fontos hogy a reggeli csak lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazzon, amihez célszerű zöldséget fogyasztani, mert a zöldségek is lassítják a szénhidrát felszívódását. Ennek az az oka, hogy a sejtek inzulin érzékenysége napszakonként változik, és általában reggel és késő délután a legrosszabb. Ezért nem célszerű tejterméket és gyümölcsöt tartalmazó ételeket reggelizni. (Viszont tízóraira és uzsonnára jók.)