Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

Sok olyan fűszert és egyéb anyagot használunk a konyhában aminek vércukorszint csökkentő hatása van II-es típusú cukorbetegség esetén. Kiegészítő kezelésként érdemes használnunk őket.

Fahéj: A fahéj az egyik leghatékonyabb vércukorszint-csökkentő. Ajánlott napi adagja legalább 1 mg. A megfelelő mennyiségű fahéjbevitel eléréséhez teánkat vagy kávénkat is fűszerezhetjük vele. De nagyon jó pl. almás fahájas túrókrémbe is. Indiai ételekben is gyakori

Kapor: Természetes inzulin. Több komponense is hatással van a cukorbetegségre. Túróhoz nagyon jó: kapros túrós lepény, de kapros túrós palacsintát is ehetünk. A cseh konyhában nagyon népszerű p.l a kulajda levesben is van, de sok salátába is tesznek kaprot.

Csalántea és erdei szederlevél tea

Gyömbér: azzal csökkenti a vércukorszintet, hogy javítja az inzulin hatását. A gyömbér ideális teafogyasztáshoz, de a legkülönfélébb ételek fűszerezésére is. Indiai ételek szinte mindegyike tartalmazza.

görögszéna: Bár más fűszernövények, mint például a chili vagy a fahéj jótékony hatásairól sokat lehet olvasni, a görögszénával végzett kutatások azt mutatják, hogy legalább olyan hatékony vagy még hatékonyabb, mint az ismert növények.

kurkuma: csökkenti az inzulinrezisztenciát és hatásos lehet a 2. típusú cukorbetegség megelőzésében is. 

Áfonya: növeli az inzulinérzékenységet

 

 

Write comment (0 Comments)

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ez az egyik legnehezebb kérdés. Az világos hogy a finom liszt kerülendő. Viszont finom liszttel könnyű sütni-főzni. Kevés olyan dolog van, - a muffin az egyik ilyen -, amihez eleve nem finom lisztet javasolnak. De a legtöbb recept finom liszttel készül. Lehet kísérletezni, ami néha érdekes máskor teljes kudarc. Például az egyik ilyen nagy kudarcom, hogy teljeskiörlésű rozsliszttel nem lehet palacsintát sütni, viszont a hajdinaliszttel készült palacsinta finom. Van ahol mindig hajdinaliszttel készítik. 

Write comment (0 Comments)

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Egy népszerű cukorbetegséggel foglalkozó könyv szerint sok babot, lencsét és zöld színű zöldséget kell ennünk. Azért jók, mert sok bennük a tápanyag és lassabban éhezünk meg tőlük, vagyis kevesebbet éhezünk a diéta során.

Ez elég nagy adag, szerintem akár a negyede is elég.

Write comment (0 Comments)

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Ez egy indiai sajt. Nagyon finom a paneer curry, ez az egyik kedvencem, de használható salátákhoz és grillezéshez is. 

Hozzávalók

  • 1 l 3,5%-os tej
  • ( 1/4 1/2 kiskanál só ezt kihagytam, mert nagyon kevés receptben szerepel csak)
  • 2 evőkanál ecet kevés vízzel elkeverve (alternatíva: 1 kiskanál citromsav vagy egy fél citrom leve)

A tejet (a sóval) felforraljuk, beletesszük az ecetes vizet. Ezzel már nem forraljuk, de nagyon óvatosan kevergetjük. Kicsit hűtjük (akár jégkockákkal is) majd leszűrjük. Ehhez szűrőt és egy ritkább szövésű konyharuhát használtam. A végén préseljük hogy kimenjen belőle a savó, de ne túl erősen. Akkor jó ha szeletelhető.

Write comment (0 Comments)

Alkategóriák

Fontos hogy a reggeli csak lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazzon, amihez célszerű zöldséget fogyasztani, mert a zöldségek is lassítják a szénhidrát felszívódását. Ennek az az oka, hogy a sejtek inzulin érzékenysége napszakonként változik, és általában reggel és késő délután a legrosszabb. Ezért nem célszerű tejterméket és gyümölcsöt tartalmazó ételeket reggelizni. (Viszont tízóraira és uzsonnára jók.)