Szeretem a gyömbéres sütőtök levest, de a sütőtök szénhidrát tartalma és glikémiás indexe magasabb a krumpliénál, emiatt már régóta nem ettem. Ez a leves kicsit emlékeztet rá, most ez az új kedvencem.
A kókusztej szénhidráttartalma alacsonyabb, körülbelül fele annyi mint a tehéntejé vagy a tejszíné. A kalóriatartalma változatos, többféle változatban létezik, így ezt csak a csomagoláson tudjuk megnézni. Ha 60 dkg sárgarépával készül, akkor kb. 65 g szénhidrátot tartalmaz, ami ha négy tányérral számolok 15,75 g tányéronként.
Hozzávalók:
- egy köteg sárgarépa (5-6 közepes répa + 1 a tálaláshoz)
- 2 ek kókuszolaj
- só
- 2-3 mogyoróhagyma+1 a tálaláshoz
- 1/2 kiskanál chilli paprika
- 1 kiskanál gyömbér
- 1 kiskanál garam masala
- 1 kiskanál koriander
- víz
- 3 dl kókusztej, konzerv 60%-os
- tálaláshoz: répa csíkok, szezámmag, friss koriander (elhagyható), mogyoróhagyma
- szezámmag
Elkészítés:
A feldarabolt répa felét sóval öt percig pároljuk a kókuszolajon. Hozzáadjuk a darabolt mogyoróhagymát, a chillit, a gyömbér port, a garam masalat és a koriandert. Pár percig tovább pároljuk, felöntjük kevés vízzel és hozzáadjuk a darabolt répa másik felét. Megfőzzük, botmixerrel pürésítjük, majd felöntjük még vízzel és hozzáadjuk a kókusztejet. Feforraljuk, gyalult sárgarépával, szeletelt mogyoróhagymával, friss korianderrel és szezámmaggal tálaljuk.
Comments powered by CComment