A kapor vércukorszint csökkentő hatású. A gomba laktató, de diétás. Emellett még finom is a leves. Rengeteg változata létezik. Már több helyen ettem kulajdát, de még nem ettem két egyformát.
Hozzávalók:
- 1 kis hagyma
- 1-2 evőkanál vaj
- 30 dkg gomba (erdei gomba, de jó pl a laska gomba is)
- 30-40 dkg burgonya: kb. 4 közepes burgonya
- kb. 1,3 l víz és egy húsleveskocka vagy alaplé
- 10 db bors
- só
- 3 db fehérbors
- 2 babérlevél
- kömény
- 2 evőkanál teljeskiörlésű tönkölybúzaliszt
- 2 evőkanál ecet
- 4 tojás
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 1 kis csokor apróra vágott kapor
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát vajon üvegesre pirítjuk, kevés sót adunk hozzá, majd a feldarabolt gombát. 7 percig pirítjuk, hozzáadunk egy evőkanál lisztet, pár percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát és felöntjük vízzel. Fűszerezzük (babérlevél, só, bors, fehérbors, kömény), majd főzzük 20-25 percig. Behabarjuk, ízesítjük ecettel, esetleg édesítőszerrel (ezt én még sosem tettem bele). Kaporral és adagonként 1 tojással tálaljuk. A tojást beleüthetjük, mint buggyantott tojást, vagy főtt tojást adunk hozzá.
Készíthetjük úgy is, hogy teaszűrőt kibélelünk Folpackkal, beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, összekötjük a fóliát és vízben kifőzzük. A tojás ne legyen kemény, hanem kicsit lágy. A fóliát érdemes olajjal bekenni, hogy ne ragadjon bele a tojás.
Tehetünk bele még szárított, beáztatott erdei gombát is.
Ez egy elég sűrű leves, szokták rántani is, és tojással sűríteni. 2 tojást beleütünk és kevergetjük hogy szétfőjön, vagy főtt tojást beleaprítunk. Így már kevésbé diétás, viszont laktatóbb.
Comments powered by CComment