Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Tudom kicsit vicces, hiszen nokedlit mindenki tud készíteni. Na de fehér liszttel könnyű! Én már másfél éve nem ettem, mert kerülöm a fehér lisztet. Próbálkoztam ugyan teljeskiörlésű liszttel készült tésztával, de nem igazán ízlett. Na de most vadpörkölt volt az ebéd, ahhoz pedig a galuska a legjobb. Pár pillanatig elgondolkodtam a knédlin, hiszen itt Prágában mindenhol lehet knédlit kapni, de hát az is fehér liszttel készül. Így maradt a nokedli.

Összesen 112g szénhidrát. Nekem elég a negyede, de akik nem diétáznak azok többet is ehetnek. 

Hozzávalók:

  • 130 g teljeskiörlésű tönkölybúza liszt, használhatunk helyette zabpehelylisztet is
  • 70 g tönkölybúza fehérliszt
  • 1 tojás
  • víz (kb 1 dl) vagy tej, esetleg kókusztej

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, majd sós vízben kifőzzük. 

Megjegyzés:

  • Kipróbáltam 10-10 dkg zabpehelyliszt, fehér és teljeskiörlésű tönkölybúza keverékével is, de ez már nekem kicsit erős volt, jobb ha kicsit alacsonyabb a teljeskiörlésű lisztek aránya, bár diéta szempontjából jobb lenne több teljeskiörlésű liszt
  • Indiaiak használnak teljeskiörlésű atta lisztet is, amit methi-vel kevernek (methi a szárított görögszéna levél). Mivel a görögszénának van vércukorszint csökkentő hatása, ez egy nagyon jó lisztkeverék. 1 kg liszthez kb 20 g methit adnak. Szeretem az atta lisztet, mert nem érezni benne nagyon a korpát és magas a sikér (glutén tartalma). Ha fehérliszttel keverjük akkor 7:3 arányban is keverhetjük (7 rész tk. atta, 3 rész fehér liszt), és hát igazán ez a javasolt keverési arány diabétesz esetén.

 

Comments powered by CComment