Tudom kicsit vicces, hiszen nokedlit mindenki tud készíteni. Na de fehér liszttel könnyű! Én már másfél éve nem ettem, mert kerülöm a fehér lisztet. Próbálkoztam ugyan teljeskiörlésű liszttel készült tésztával, de nem igazán ízlett. Na de most vadpörkölt volt az ebéd, ahhoz pedig a galuska a legjobb. Pár pillanatig elgondolkodtam a knédlin, hiszen itt Prágában mindenhol lehet knédlit kapni, de hát az is fehér liszttel készül. Így maradt a nokedli.
Összesen 112g szénhidrát. Nekem elég a negyede, de akik nem diétáznak azok többet is ehetnek.
Hozzávalók:
- 130 g teljeskiörlésű tönkölybúza liszt, használhatunk helyette zabpehelylisztet is
- 70 g tönkölybúza fehérliszt
- 1 tojás
- só
- víz (kb 1 dl) vagy tej, esetleg kókusztej
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, majd sós vízben kifőzzük.
Megjegyzés:
- Kipróbáltam 10-10 dkg zabpehelyliszt, fehér és teljeskiörlésű tönkölybúza keverékével is, de ez már nekem kicsit erős volt, jobb ha kicsit alacsonyabb a teljeskiörlésű lisztek aránya, bár diéta szempontjából jobb lenne több teljeskiörlésű liszt
- Indiaiak használnak teljeskiörlésű atta lisztet is, amit methi-vel kevernek (methi a szárított görögszéna levél). Mivel a görögszénának van vércukorszint csökkentő hatása, ez egy nagyon jó lisztkeverék. 1 kg liszthez kb 20 g methit adnak. Szeretem az atta lisztet, mert nem érezni benne nagyon a korpát és magas a sikér (glutén tartalma). Ha fehérliszttel keverjük akkor 7:3 arányban is keverhetjük (7 rész tk. atta, 3 rész fehér liszt), és hát igazán ez a javasolt keverési arány diabétesz esetén.
Comments powered by CComment