Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Egyre jobban kedvelem a sárgarépát is. Alacsony szénhidráttartalma miatt még egy desszert is beleférhet az ebédbe hogy meg legyen a szükséges zsénhidrát. Persze attól függ mihez ettük a répát, és ettünk-e levest és ha igen, akkor milyet :) De ha nagyobb szénhidrát tartalmú köretet szeretnénk akkor összekeverhetjük kevés főtt quinoával.

Write comment (0 Comments)

Ez egy Stáhl Judit recept a TV2-ből. Nagyon laktató és valóban finom. Igaz hogy van szénhidrát a batátában is és a csicseriborsóban, de lassan felszívódó szénhidrát. A csicseriboró kevesebb mint fele annyi szénhidrátot tartalmaz mint a batáta.  Gyorsan és tartósan laktat. Szeretem a batátát keverni alacsonyabb szénhidrát tartalmú zöldségekkel, vagy quinoával, mert így többet ehetek ugyanannyi szénhidrát tartalom mellett és valóban jól lakhatok. Az édesburgonya pedig nagyon jól keverhető sok mindennel, pedig az erős jellegzetes íze miatt nem feltételeztem volna róla. Jól mennek még hozzá a saláták, sajtok is.

https://tv2.hu/gasztro/181798_edeskrumplisalata_csicseriborsoval.html

Write comment (0 Comments)

Curryhez kitűnő köret. Nagyon hasonlít a tortillára. A naan kenyérrel ellentétben itt az eredeti recept is félig teljes kiörlésű liszttel készül. Ez a legegyszerűbb recept amit találtam, ennek ellenére nagyon finom, hasonlít az étteremben kapott chapatira. 

Write comment (0 Comments)

A batáta és a bébi spenót két nagy kedvencem. Együtt is csak finomak lehetnek. Nagyon izgalmasnak tűnő recept, és azt hiszem nem vagyok egyedül a véleményemmel, mert mikor megjelent ez a recept a prágai Albert üzletlánc újságában, hirtelen megfogyatkozott az addig mindig bőséges batáta készlet. Tényleg nagyon jól néz ki narancssárga szeleteken a zöld spenót fehér joghurttal. 
Önálló fogásként is megállja a helyét, de ehetjük köretnek is grill sajthoz, halhoz vagy akár cukkini fasírthoz is.

Write comment (0 Comments)

Nehezen barátkoztam meg a batátával és a quinoa-val, de most már a kedvenceim. A batáta kevesebb szénhidrátot tartalmaz mint a burgonya és alacsonyabb a glikémiás indexe. Viszont édes. Sokan szeretik az édes-sós párosítást, de nekem először furcsa volt. Viszont sülve kókuszolajjal nagyon jó. Halhoz kimondottan illik. A quinoa glikémiás indexe és kalória tartalma alacsony. Ha keverjük vele a batátát többet ehetünk ugyanannyi szénhidrátért.

Hozzávalók:

  • 1 batáta (édes burgonya)
  • quinoa, kb maréknyi (kb 60 g)
  • só, bors
  • kókuszolaj

Elkészítése:

A quinoát szűrőben megmossuk, dupla mennyiségű enyhén sós vízben forrástól számítva 15-20 percig főzzük alacsony fokozaton. Tényleg kevés só kell hozzá! A batátát megtisztítjukkockákra vágjuk. Tűzálló tálat bekenünk kókuszolajjal, rátesszük a batátát, sózzuk, borsozzuk, kb 200 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Összekeverjük a quinoával és még 5 percre visszatesszük a sütőbe.

Write comment (0 Comments)