Nagyon könnyen elkészíthető kenyér, amit 8-10 órán át kelesztünk miután a hozzávalókat csak egyszerűen összekeverjük. Régóta tervezem hogy kipróbálom ezt a hosszú kelesztési idejű kenyeret, hiszen még Jamie Oliver is így süti a kenyeret, sajnos fehér lisztből. Viszont nem könnyű finom házi teljeskiörlésű kenyeret sütni, mert jóval nehezebben kel meg, mint a fehérlisztes. Ráadásul az indiai atta lisztemet is ki akartam próbálni. Ez tulajdonképpen indiai teljeskiörlésű búza liszt, amit különleges technikával őrölnek meg, emiatt kevésbé tűnik korpásnak, és magas a sikértartalma, de használható akármilyen teljeskiörlésű liszt is.
Jól sikerült elsőre is. Másnap is finom puha.
Hozzávalók:
- 50 dkg teljeskiörlésű liszt (atta lisztet használtam)
- 2 kiskanál só
- 1 csomag szárított élesztő
- 4,8-5,5 dl víz (liszttől függ)
- 1 kis sárgarépa, tisztítva és lereszelve - opcionális
- magok: lenmag, tökmag, napraforgó... egy-két marék a kenyérbe plusz a tetejére is magok vagy zabpehely
- fedeles tál, amiben sütjük
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, lefedjük és 8-10 órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán átmozgatjuk, behajtogatjuk az oldalait, megfordítjuk majd 30 percet pihentetjük.
A sütőt 250 fokra előmelegítjük a tállal amiben sütjük. A tésztát beletesszük a forró jénaiba, majd lefedve 35 percig, utána fedő nélkül további 15 percig sütjük. Mikor kivesszük a sütőből rácsra tesszük hűlni és vízzel megspricceljük.
Tapasztalat:
- ha 100% atta lisztből készítem, akkor jó a víz mennyisége (5,5 dl), egyébként nagyon sok.
- Az optimális liszt kevert: 10 dkg fehér tönköly, 20 dkg teljeskiörlésű tönköly és 20 dkg atta liszt (vagy +20 dkg teljeskiörlésű tönköly vagy 20 dkg tk rozsliszt, de akkor célszerű sikért is adni hozzá (30-40 g)
Comments powered by CComment