Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Reggeli

Fontos hogy a reggeli csak lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazzon (pl. teljeskiörlésű kenyér), amihez célszerű zöldséget fogyasztani, mert a zöldségek is lassítják a szénhidrát felszívódását. Ennek az az oka, hogy a sejtek inzulin érzékenysége napszakonként változik, és általában reggel és késő délután a legrosszabb. Ezt egyébként sok minden befolyásolhatja. Nekem csak akkor tűnik fel hogy reggel könnyebben felmehet a vércukrom ha valamilyen vírust szedek össze. Célszerű rendszeres vércukor ellenőrzést végezni.

Ezért nem célszerű tejterméket és gyümölcsöt tartalmazó ételeket reggelizni. (Viszont tízóraira és uzsonnára jók.)

Nagyon könnyen elkészíthető kenyér, amit 8-10 órán át kelesztünk miután a hozzávalókat csak egyszerűen összekeverjük. Régóta tervezem hogy kipróbálom ezt a hosszú kelesztési idejű kenyeret, hiszen még Jamie Oliver is így süti a kenyeret, sajnos fehér lisztből. Viszont nem könnyű finom házi teljeskiörlésű kenyeret sütni, mert jóval nehezebben kel meg, mint a fehérlisztes. Ráadásul az indiai atta lisztemet is ki akartam próbálni. Ez tulajdonképpen indiai teljeskiörlésű búza liszt, amit különleges technikával őrölnek meg, emiatt kevésbé tűnik korpásnak, és magas a sikértartalma, de használható akármilyen teljeskiörlésű liszt is.

Jól sikerült elsőre is. Másnap is finom puha.

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljeskiörlésű liszt (atta lisztet használtam) 
  • 2 kiskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 4,8-5,5 dl víz (liszttől függ)
  • 1 kis sárgarépa, tisztítva és lereszelve - opcionális
  • magok: lenmag, tökmag, napraforgó... egy-két marék a kenyérbe plusz a tetejére is magok vagy zabpehely
  • fedeles tál, amiben sütjük

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, lefedjük és 8-10 órát pihentetjük.

Lisztezett deszkán átmozgatjuk, behajtogatjuk az oldalait, megfordítjuk majd 30 percet pihentetjük.

A sütőt 250 fokra előmelegítjük a tállal amiben sütjük. A tésztát beletesszük a forró jénaiba, majd lefedve 35 percig, utána fedő nélkül további 15 percig sütjük. Mikor kivesszük a sütőből rácsra tesszük hűlni és vízzel megspricceljük.

Tapasztalat:

  • ha 100% atta lisztből készítem, akkor jó a víz mennyisége (5,5 dl), egyébként nagyon sok.
  • Az optimális liszt kevert: 10 dkg fehér tönköly, 20 dkg teljeskiörlésű tönköly és 20 dkg atta liszt (vagy +20 dkg teljeskiörlésű tönköly vagy 20 dkg tk rozsliszt, de akkor célszerű sikért is adni hozzá (30-40 g)

Comments powered by CComment