Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

  • Ez volt az első recept amit kipróbáltam. Ha csak fehér lisztet használunk nagyon kellemes puha, 'magas', rugalmas palacsintákat kapunk. De ugye azt próbáljuk kerülni amennyire csak lehet. Először rozsliszttel próbálkoztam, de azzal kicsit nehéz és tömörebb a palacsinta, bár nincs rossz íze ha valaki szereti a rozslisztet. Ráadásul miközben sütöm a rozsliszt nagyon felissza a tejet, így egyre sűrűbb lesz a tészta, nem könnyű bánni vele folyamatosan kell utólag tejet adagolni hozzá. Érdemes még a zabpehelylisztet kipróbálni.

Az a jó ebben a receptben hogy azonnal süthető, nem kell pihentetni és tényleg szép rugalmas palacsintákat kapunk.

Hozzávalók:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 
  • 10 dkg fehér tönkölybúza liszt
  • 20 g tejpor
  • 12 g sütőpor - egy csomag
  • 6 g só
  • 240 g tej
  • 2 tojás
  • 6 dkg vaj, ezt gyakran lecserélem olajra, mert úgy gyorsabb az elkészítés és könnyebb maga a palacsinta is. Vannak ételek ahol nem érdemes lecserélni a vajat olajra, de itt nem probléma, hiszen a hagyományos palacsintát is olajjal sütjük. 

Elkészítés

Keverjük össze a száraz hozzávalókat. (Ha légmentesen lezárjuk, akkor hűtőben sokáig eláll, előre elő tudunk készíteni több adagot, sőt ajándékba is adhatjuk.)

A vajat olvasszuk fel, keverjük össze a tojással és a tejjel. Lassan adjuk hozzá kevergetve a lisztes keveréket. Közepes lángon palacsintasütőben kis korongokat készítünk és süssük meg. Akkor kell megfordítani mikor kis buburékok keletkeznek a felületén.


Csicseriborsólisztes változat:

(Nagyon puha, könnyű palacsinta, ráadásul sima egyszerű gyümölcsjoghurttal is nagyon finom)

  • 1 csésze csicseriborsóliszt (mandula liszttel helyettesíthető - ezt még nem próbáltam)
  • 1/2 csésze kukoricaliszt (burgonyakeményítő)
  • 2,5 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 2 nagy tojás
  • 1 csésze tej
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál juharszirup (cirok)- eritrit, sztevia
  • 1 evőkanál almaecet

Öntet hozzá: 

  • 1 csésze joghurt
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1/4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csésze friss (bogyós)gyümölcs aprítva

Banana Pancakes
Hozzávalók:
  • 1 csésze zabpehelyliszt 
  • 1 kk sütőpor 
  • 1 kk tengerisó 
  • ¼ kk őrölt fahéj 
  • 1/8 kk őrölt szerecsendió 
  • 2 kis banán összetörve 
  • ½ csésze mandulatej 
  • 2 kk juharszirup 
  • 1 ek kókuszolaj 
  • vanília

Mandulalisztes palacsinta (4 személy 25 perc):
 
Hozzávalók:
  • 2/3 csésze mandula liszt (almond meal or flour) 
  • 2 tojás
  • 1/4 csésze szénsavas víz 
  • 2 ek kókuszolaj 
  • vanília 
  • 1/4 tk szódabikarbóna 
  • 1/4 tk só 
  • 2 ek méz 
  • 1/2 csésze áfonya
Elkészítése a szokásos módon. Külön összekeverjük a száraz és nedves hozzávalókat Az egyik ek kókuszolaj is hozzáadjuk olvasztva. Közepes hőmérsékleten sütjük, mielőtt megfordítjuk akkor szórjuk meg áfonyával.
 

Comments powered by CComment