Nem minden édesítőszert szeretek. Pontosabban csak az eritritet és a szteviát. A boleró italportól nagyon éhes leszek. Sok helyen lehet találkozni azzal a nézettel, hogy minden édesítőszer úgy hat hogy cukorra számít a szervezetünk, de nem kap emiatt leszünk éhesek az édesítőszerektől. Ez nem igaz, mert az eritrit és a sztevia nem okoz ilyen tüneteket. Az eritrit cukor ízű azt leszámítva hogy oldódáskor hőt von el. A szteviának van egy kis mellékíze, de ha keverjük ezt a két cukorpótlót, akkor tökéletes eredményre számíthatunk. A sztevia nagyon édes, ezért óvatosan adagoljuk!
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg szénhidrát csökkentett piskótaliszt, vagy 10 dkg fehérliszt és 10 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt.
- 1/2 sütőpor
- 1 dl étolaj
- 1 dl tej
- 4 tojás
- 20 dkg eritrit vagy 11 dkg eritrit és egy mokkáskanál sztevia. (Ennél kevesebbel nem érdemes próbálkozni, mert nem lesz finom. Sós íze lesz a tésztának. Sajnos az eritrit kevésbé édes, mint a cukor.
A tojást az eritrittel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat ás azzal is kevergetjük még.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojásos masszához keverjük.
Kiolajozott és kilisztezett tepsibe simítjuk és 180 fokon kb 25 perc alatt megsütjük.
Hozzávalók a krémhez:
- 35-40 dkg túró (én alacsony zsírtartalmú túrókrémet szoktam használni)
- 40 dkg tejföl
- 4 kanál eritrit
- 1 kiskanál zselatin kevés tej a zselatinhoz
A tejet felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. A többi hozzávalót összekeverjük, majd hozzáadjuk a zselatinos tejet. A kihűlt tészta tetejére kenjük. Ha nem túrókrémet használunk, akkor nem kell feltétlenül a zselatin. Ez kicsit kevésbé édes réteg, mint a teteje, ez ne ijesszen meg.
Hozzávalók a tetejére:
- 6 dl narancslé (frissen facsart, nem cukrozott!)
- 10 dkg eritrit
- 2 vaníliás pudig. szénhidrát csökkentett, ha az nincs 80 g zabpehelyliszt
A hozzávalókból sűrű pudingot készítünk, kicsit hűtjük és óvatosan kanalazva a sütemény tetejét bevonjuk vele. Pár órát hűtjük.
Comments powered by CComment