Nyomtatás
Kategória: Leves

A kapor vércukorszint csökkentő hatású. A gomba laktató, de diétás. Emellett még finom is a leves. Rengeteg változata létezik. Már több helyen ettem kulajdát, de még nem ettem két egyformát.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát vajon üvegesre pirítjuk, kevés sót adunk hozzá, majd a feldarabolt gombát. 7 percig pirítjuk, hozzáadunk egy evőkanál lisztet, pár percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát és felöntjük vízzel. Fűszerezzük (babérlevél, só, bors, fehérbors, kömény), majd főzzük 20-25 percig. Behabarjuk, ízesítjük ecettel, esetleg édesítőszerrel (ezt én még sosem tettem bele). Kaporral és adagonként 1 tojással tálaljuk. A tojást beleüthetjük, mint buggyantott tojást, vagy főtt tojást adunk hozzá.

Készíthetjük úgy is, hogy teaszűrőt kibélelünk Folpackkal, beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, összekötjük a fóliát és vízben kifőzzük. A tojás ne legyen kemény, hanem kicsit lágy. A fóliát érdemes olajjal bekenni, hogy ne ragadjon bele a tojás.

Tehetünk bele még szárított, beáztatott erdei gombát is.

Ez egy elég sűrű leves, szokták rántani is, és tojással sűríteni. 2 tojást beleütünk és kevergetjük hogy szétfőjön, vagy főtt tojást beleaprítunk. Így már kevésbé diétás, viszont laktatóbb.