Indiai boltban voltunk mikor épp friss zöldség érkezett. Nem sok zöldséget ismertünk fel. Így kipróbáltuk az okrát vagy más néven bhindit. Érdekes hogy a gyerekeim számítógépes játékokból ismerték.
Megkérdeztük az eladót mennyit vegyünk, a válasz az volt hogy sokat, mert ha hazamegyünk, bánkódni fogunk hogy nem vettünk többet. Igaza lett. Most már mindig veszünk okrát mikor friss zöldség jön.
Hasznos emésztőrendszeri bántalmak ellen, magas a rosttartalma és csökkenti a koleszterinszintet. Jót tesz a memóriának és finom. Leginkább a lecsóra emlékeztet.
Hozzávalók:
- Okra (2-4 személyre kb. 6-7 maréknyi, 35-50 dkg)
- 1-2 evőkanál olaj
- 1 vöröshagyma, lehet kockákra és karikákra is vágni
- 3/4-1 aprított paradicsom konzerv vagy 2-3 friss paradicsom, az okra mennyiségétől függ
- gyömbér (nagyon apró kockákra szoktam darabolni, kb. másfél cm-es darab)
- 1/4-1/2 kiskanál chilli paprika (őrölt), de adhatunk hozzá friss chillit is
- 1 kiskanál garam masala (vagy kitchen king masala)
- 0,5-1 kiskanál kurkuma
- 1-1,5 kiskanál őrölt koriander
- só
- 2-3 evőkanál olaj
Elkészítés:
Először megtisztítjuk az okrát, levágjuk a két végét és nagyobb darabokra (kb. 1-1,5 cm) vágjuk. Addig kell pirítani míg megbarnul, és már cseppet sem 'ragacsos'. Ha készen van félre tesszük. Utána ugyanabban a serpenyőben a hagymát ás a gyömbért pirítjuk meg, hozzáadjuk a fűszereket, kb 1 percig pirítjuk azokat is, de nem túl erős, inkébb közepes hőmérsékleten. Felöntjük a paradicsom konzervvel, 5-10 percig főzzük,ha nyer paradicsommal készült akkor kb 20 percig. Végül hozzákeverjük az okrát/bhindit és azzal főzzük pár percig.
Opcionálisan kerülhet még bele fennel powder (ez édeskömény), amchur powder (szárított mangó) és kasuri methi (ez pedig szárított görögszéna levél, a görögszéna mag neve más) Eddig csak methivel próbáltam.
Lehet kapni fagyasztva is. Fagyasztva kb. 8-10 mm-esre van darabolva, de legutóbb étteremben nagyobb darabokra vágták.