Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Ma végre kalácsot is sütöttem. Eddig úgy gondoltam jól meg vagyok nélküle, de most karácsony előtt rám tört a sütemény sütés, és mivel a bejglit nem nagyon szereti rajtam kívül senki, gondoltam egy mascarponés kényeztető kalács mindenkinek jól esne. 

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 2 csapott evőkanál utifűmaghéj
  • 80 g eritrit
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája + 1 a kenéshez
  • 1 szárított élesztő
  • 75 g kókuszolaj (lehet sima is)
  • kb 2 dl tej vagy víz (tettem bele kókusztejet, mandulatejet és vizet is. A tejek mennyisége kb 1,5 dl és a víz 0,5-1 dl volt)

A töltelékhez:

  • használhatunk cukormentes mogyorókrémet, vagy mascarponés kakaós krémet: 200 g mascarpone 35 g eritrit és 30 g kakaópor)

Elkészítés: A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. (Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak a liszthez keverjük, előbb a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd a többi hozzávalót is a feltűntetett sorrendben). Nagyjából 10 percig dagasztjuk. Bő egy órát kelesztjük. Kb fél cm vastag téglalapra kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük. Az egyik végétől kb 2 cm-től kezdődően hosszában félbevágjuk, majd összetekerjük. Mintha kettes fonatú kalácsot készítenénk. Őzgerincformába tesszük, kelesztjük fél-egy órát és 180 fokon 45 perc alatt megsütjük.

Comments powered by CComment