Ma végre kalácsot is sütöttem. Eddig úgy gondoltam jól meg vagyok nélküle, de most karácsony előtt rám tört a sütemény sütés, és mivel a bejglit nem nagyon szereti rajtam kívül senki, gondoltam egy mascarponés kényeztető kalács mindenkinek jól esne.
Hozzávalók:
- 20 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 2 csapott evőkanál utifűmaghéj
- 80 g eritrit
- csipet só
- 1 tojás sárgája + 1 a kenéshez
- 1 szárított élesztő
- 75 g kókuszolaj (lehet sima is)
- kb 2 dl tej vagy víz (tettem bele kókusztejet, mandulatejet és vizet is. A tejek mennyisége kb 1,5 dl és a víz 0,5-1 dl volt)
A töltelékhez:
- használhatunk cukormentes mogyorókrémet, vagy mascarponés kakaós krémet: 200 g mascarpone 35 g eritrit és 30 g kakaópor)
Elkészítés: A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. (Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak a liszthez keverjük, előbb a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd a többi hozzávalót is a feltűntetett sorrendben). Nagyjából 10 percig dagasztjuk. Bő egy órát kelesztjük. Kb fél cm vastag téglalapra kinyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük. Az egyik végétől kb 2 cm-től kezdődően hosszában félbevágjuk, majd összetekerjük. Mintha kettes fonatú kalácsot készítenénk. Őzgerincformába tesszük, kelesztjük fél-egy órát és 180 fokon 45 perc alatt megsütjük.
Comments powered by CComment