Már régóta szerettem volna kakaós csigát enni. Ez nem kelt tészta, hanem sütőporos. Nagyon finom és puha a túrótól. Sőt sokáig puha marad. A másik előnye hogy nagyon könnyű elkészíteni, könnyű dolgozni vele, szinte elronthatatlan. Úgy tudom német eredetű recept.
Nekem 24 db lett, kb. 6 g szénhidrát darabonként. Kb 1 cm-esre daraboltam. Ha két cm-esre daraboljuk, értelemszerűen a duplája lesz.
Hozzávalók a tésztához:
  • 25 dkg zsírszegény túró,
  • 10 dkg eritrit - (6 evőkanál) 
  • fél dl tej (mandulatejjel készítettem)
  • 17,5 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt
  • 7,5  dkg fehér tönkölyliszt
  • 5 ek olaj (repceolajat használtam, nem helyettesíthető vajjal!)
  • fél csomag sütőpor,
  • csipet só
A töltelékhez:
  • 2 ek olvasztott vaj vagy olaj vagy kókuszolaj (a tészta kenéséhez a töltelék alá)
  • Annyi cukrozatlan kakaópor, amennyi szépen befedi
  • 3 kanál eritrit
Elkészítés:
  • Kézi mixerrel a túrót és az eritritet összekeverem, fokozatosan adom hozzá (a tejet, majd) az olajat.
  • Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóval elkevert lisztet.
  • Enyhén lisztezett felületen kinyújtom a tésztát téglalap alakúra (kb. 2-3 mm vastagra) és az olvasztott vajjal (vagy olajjal) egyenletesen lekenem.
  • A kakaót egyenletesen rászitálom a tésztára, feltekerem és kb. 2 cm-es csigákat vágok belőle.
  • Sütőpapíros tepsire teszem és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütöm légkeveréses sütőben.

Elkészíthető fahéjjal elkevert eritrittel es darált dióval is. Sőt párnákat is készíthetünk belőle pudingos gyümölcsös töltelékkel. Ha pudingpor helyett mondjuk barna rizsliszttel vagy zabpehelyliszttel készítjük a pudingos tölteléket, akkor mi is ehetjük. 

Comments powered by CComment