Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Reggeli

Fontos hogy a reggeli csak lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazzon (pl. teljeskiörlésű kenyér), amihez célszerű zöldséget fogyasztani, mert a zöldségek is lassítják a szénhidrát felszívódását. Ennek az az oka, hogy a sejtek inzulin érzékenysége napszakonként változik, és általában reggel és késő délután a legrosszabb. Ezt egyébként sok minden befolyásolhatja. Nekem csak akkor tűnik fel hogy reggel könnyebben felmehet a vércukrom ha valamilyen vírust szedek össze. Célszerű rendszeres vércukor ellenőrzést végezni.

Ezért nem célszerű tejterméket és gyümölcsöt tartalmazó ételeket reggelizni. (Viszont tízóraira és uzsonnára jók.)

A csicseriborsó segít hogy lassabban éhezzünk meg. 
 
Hozzávalók:
 
  • 24 dkg főtt csicseriborsó (ez körülbelül egy konzervnyi mennyiség)
  • 1-2 gerezd fokhagyma aprítva, elhagyható
  • 3 ek tahini (őrölt szezámmag, víz és olivaolaj keveréke)
  • 1 kiskanál római kömény
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 0,5 dl olívaolaj
  • só, bors  ízlés szerint

Elkészítés:
 
A csicseriborsót legalább dupla mennyiségű vízbe áztatjuk egy éjszakára. Leszűrjük, és annyi tiszta vízzel, ami bőven ellepi, meg a szódabikarbónával kb 1 óra alatt puhára főzzük. Csak a főzésidő utolsó 10 percében sózzuk meg. 
A megfőtt csicseriborsót leszűrjük, a főzővizét nem öntjük ki, mert szükség lesz rá!
Aprítóba tesszük, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és simára turmixoljuk. Annyi főzővizet adjuk hozzá, hogy krémes, de ne túl folyós legyen.
A kész humuszt meglocsoljuk olívaolajjal, megszórhatjuk magokkal. Pl napraforgó vagy szezámmag.

Comments powered by CComment