Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Reggeli

Fontos hogy a reggeli csak lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazzon (pl. teljeskiörlésű kenyér), amihez célszerű zöldséget fogyasztani, mert a zöldségek is lassítják a szénhidrát felszívódását. Ennek az az oka, hogy a sejtek inzulin érzékenysége napszakonként változik, és általában reggel és késő délután a legrosszabb. Ezt egyébként sok minden befolyásolhatja. Nekem csak akkor tűnik fel hogy reggel könnyebben felmehet a vércukrom ha valamilyen vírust szedek össze. Célszerű rendszeres vércukor ellenőrzést végezni.

Ezért nem célszerű tejterméket és gyümölcsöt tartalmazó ételeket reggelizni. (Viszont tízóraira és uzsonnára jók.)

Teljeskiörlésű zsemle. Ezzel elég sokat szenvedtem, mert nagyon nehéz bedagasztani. A kézi mixeremet erősen megterhelte, igazán jól a kenyérsütőgép tészta programjának sikerült megbirkóznia vele. 

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljeskiörlésű liszt, (atta lisztet használtam, ez indiai teljeskiörlésű búzaliszt)
  • 5 dkg fehér tönkölyliszt,
  • porélesztő
  • 1-2 teáskanál só (nem mindegy milyen só, mert nem egyforma sósak)
  • 1-2 kanál olívaolaj
  • 50 g túrót.
  • 1,5-2 dl ml  langyos víz

Elkészítés:

Az első négy hozzávalót összekeverjük, belemorzsoljuk a túrót, hozzáadjuk az olajat és apránként a vizet. Bedagasztjuk, duplájára kelesztjük. 6 részre osztjuk és  zsemléket formázunk. Sütőpapíros tepsin még kelesztjük egy fél órát.
200 fokra  előmelegített sütőben kb. 25 percig  sütjük.

Comments powered by CComment