A mungóbab alacsony glikémiás indexű, ezért a cukorbetegség kezelésében nagy hasznát vesszük. Könnyen emészthető. Kalóriatartalma: 347 kcal, szénhidráttartalma 63 g. Állítólag öregedés gátló, erősíti a csontokat, csökkenti a koleszterin szintet és sorolhatnám.
Szénhidrát: 172 g, kalória: 1300 kcal (6 tányér levessel számolva 29 CH, 218 kcal)
Hozzávalók(6-8 adag):
- 25 dkg mungóbab, amit előző este beáztatunk. Áztatás nélkül is megfő, de akkor kicsit tovább tart az elkészítése.
- 1 fej vöröshagyma
- pár evőkanál kókusz zsír
- 1-2 evőkanál aprított gyömbér
- 1 kiskanál madras curry
- 3-4 dl kókusztej. (konzervet szoktam venni)
- 20 dkg darabolt paradicsom konzerv
- 1-2 kiskanál só
- 2 kiskanál garam masala, (jobb lenne kitchen king masala, de nem tudom hol lehet beszerezni)
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1 kiskanál kurkuma
- friss aprított koriander a tetejére (elmaradhat, sokan nem szeretik)
Elkészítés:
A mungóbabot vízben megfőzzük kb 25 perc alatt.
A hagymát és a gyömbért felaprítjuk. Kókusz zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket, majd az aprított paradicsomot. Kb 15 percet főzzük, hogy a paradicsom kicsit megpárolódjon. Bbeletesszük a mungóbabot és a kókusztejet és készre főzzük. Aprított friss korianderrel tálaljuk.
Azért szeretem a kókusz olajat, mert könnyebben emészthető mint a többi olaj, ráadásul javítja az inzulin érzékenységet.
Comments powered by CComment