Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Végre rájöttem hogy a hajdinalisztet tészta készítésére is használják, a japánok Soba tésztája igazából hajdina tésztát jelent. Elkezdtem utána olvasni hogy hogyan kellene elkészíteni, de nagyon sok ellentmondó információval találkoztam, hát igen, ez az Internet! Kell-e tojás hozzá? Keverjem-e más liszttel?  

A japánok nem használnak tojást. Általában 80% hajdinalisztet használnak és 20% sikért tartalmazó lisztet (nem tönkölybúzát, inkább sima lisztet!). Lehet persze tisztán hajdinaliszttel is készíteni, de sokkal nehezebb, mivel a sikér a ragasztó a tésztában. A másik fontos dolog hogy a hajdinaliszttel készült tésztát nem szabad pihentetni mint a többit. Ha elkezdted a tésztát megállás nélkül be is kell fejezni. Ez egybevág a tapasztalataimmal. És persze kell 10 év tapasztalat a készítéséhez smile

 

Hozzávalók (4 adag):

  • 16 dkg hajdinaliszt
  • 4 dkg sima liszt
  • langyos víz

Elkészítés:

Az átszitált liszthez fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet , amiben előzőleg feloldottuk a sót. Nem kell hozzá sok víz. Az eredménynek rugalmas nem ragadós tésztának kell lennie. Nem pihentetjük, hanem kinyújtjuk. Késsel vagy tésztagéppel feldaraboljuk.

Egy video a készítésről:

https://youtu.be/SoO2sLjt8Lg

A feléből cérnametéltet, a másik feléből pedig széles metéltet készítettem. A széles metélt kb 2 személyes adag volt. (Párolt cukkini és tejszín került rá és sült halhoz ettük köretnek. Ehhez először a cukkinit pároltam meg, hozzákevertem a tésztát, kicsit sütöttem őket együtt, majd tejszínt öntöttem rá. Felforraltam, majd kikapcsoltam a főzőlapot és otthagytam míg elkészült a hal. Persze só és bors is került bele.) Utólag úgy gondolom a széles metélt volt a jobb választás. Az valamiért sokkal finomabb lett, ráadásul a japánok ezt is teszik levesbe. Egy ramen leves elkészítésének a videoján láttam. 

Comments powered by CComment