Az árpagöngy kedvezően hat a várcukor- és koleszterin szintre, megnyugtatja az idegrendszert és még finom is. Jól megy pl. a halakhoz. Először Karácsonykor ettem pontyhoz és szürkeharcsához, most pedig cápastek-hez. Mindegyikhez finom volt. Hasonlóan készül mint a rizs, sőt rizottót is lehet készíteni belőle, de a főzésideje kb. a kétszerese a rizsének. Ha előtte beáztatjuk, akkor rövidíthetünk a főzésidőn. A japánok a rizst is áztatják, és így nagyon gyorsan megfő.
Hozzávalók (2 személy - nem túl nagy adag):
- 10 dkg árpagyöngy
- víz
- só, bors
- 0,5 dl tej, vagy kókusztej
- 50-80 g krémsajt
Elkészítés:
Enyhén sós kb 2-szeres mennyiségű vízben kis lángon vagy alacsony fokozaton megfőzzük a gerslit. Ha rizottót szeretnénk, akkor nem egyszerre adjuk hozzá a vizet, hanem mindig csak annyit amennyi épp ellepi, és gyakran kevergetjük. Mielőtt elkészülne (már majdnem puha) hozzáadjuk a tejet vagy kókusztejet (szerintem kókusztejjel finomabb).
Ha elkészült összekeverjük a krémsajttal.
Comments powered by CComment