Nyomtatás
Kategória: Főétel

Indiai boltban voltunk mikor épp friss zöldség érkezett. Nem sok zöldséget ismertünk fel. Így kipróbáltuk az okrát vagy más néven bhindit. Érdekes hogy a gyerekeim számítógépes játékokból ismerték. 

Megkérdeztük az eladót mennyit vegyünk, a válasz az volt hogy sokat, mert ha hazamegyünk, bánkódni fogunk hogy nem vettünk többet. Igaza lett. Most már mindig veszünk okrát mikor friss zöldség jön.

Hasznos emésztőrendszeri bántalmak ellen, magas a rosttartalma és csökkenti a koleszterinszintet. Jót tesz a memóriának és finom. Leginkább a lecsóra emlékeztet.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Először megtisztítjuk az okrát, levágjuk a két végét és nagyobb darabokra (kb. 1-1,5 cm) vágjuk. Addig kell pirítani míg megbarnul, és már cseppet sem 'ragacsos'. Ha készen van félre tesszük. Utána ugyanabban a serpenyőben a hagymát ás a gyömbért pirítjuk meg, hozzáadjuk a fűszereket, kb 1 percig pirítjuk azokat is, de nem túl erős, inkébb közepes hőmérsékleten. Felöntjük a paradicsom konzervvel, 5-10 percig főzzük,ha nyer paradicsommal készült akkor kb 20 percig. Végül hozzákeverjük az okrát/bhindit és azzal főzzük pár percig.

Opcionálisan kerülhet még bele fennel powder (ez édeskömény), amchur powder (szárított mangó) és kasuri methi (ez pedig szárított görögszéna levél, a görögszéna mag neve más) Eddig csak methivel próbáltam. 

Lehet kapni fagyasztva is. Fagyasztva kb. 8-10 mm-esre van darabolva, de legutóbb étteremben nagyobb darabokra vágták.