A gnocchi nagyon változatosan készíthető. Érdekes íze van édesburgonyával. Bébispenótos tejszínes mártást készítettem hozzá és zöld penészes (Niva) sajtot reszeltem rá. Finom volt, jól esett. A spenót, ricotta és cottage cheese egyébként is jól megy a spenóthoz is és a batátához is.
Már egy ideje gondolkodtam azon hogy kellene készítenem gnocchit, de nem tudtam eldönteni hogy csicseriborsót tegyek bele vagy batátát, ekkor láttam a nosaltyn ezt a receptet: http://www.nosalty.hu/recept/batata-gnocchi
Hozzávalók:
- 1 db édesburgonya (nagyobb)
- 12-20 dkg liszt (60% teljeskiörlésű tönkölybúza 40% fehér tönkölybúza) vagy hajdina és csicseriborsóliszt felesben (így már csicseriborsó és batáta is van benne)
- 1 tojás (a hajdina és csicseriborsó liszthez érdemes tenni)
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
A batátát héjában megfőzzük, vagy sütőben megsütjük. Megvárjuk, míg kihűl, lehúzzuk a héját, és krumplinyomóval áttörjük. Közben egy fazékban vizet forralunk.
Hozzáadjuk a lisztet a tojást és a sót az áttört batátához és összedolgozzuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kb 2 centis csíkokra vágjuk. A csíkokat kicsit meghengergetjük, majd 2 centis darabokra vágjuk.
A gnocchikat egy villa hátoldalával kicsit megsodorjuk, hogy az egyik oldaluk csíkozott legyen.
Forró vízben kifőzzük, egyszerre kb. 20 darabot. Pár percig várunk, míg a gnocchik a víz felszínére úsznak, akkor leszűrjük, és félretesszük őket.