Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Sokáig nem akartam kipróbálni, mert kicsit macerásnak tűnt. Azután találkoztam vele egy cukorbetegeknek szóló szakácskönyvben. Kicsit egyszerűbb recept volt, mint amit ismertem hát elkészítettem. A gyerekek nagyon örültek neki, gyorsan el is fogyott, de nekem valahogy nem volt az igazi. Nem volt rossz, de nem éreztem benne az ízek harmóniáját. Emiatt megkerestem azt a régebben bonyolultnak tűnt receptet.

Az egész étel szénhidráttartalma: 60 g, kalóriatartalom 1649.

A darabolt csirkemelleket bepácoljuk pár órára, sütőben 250 fokon 15 percig sütjük pálcikákon ( mint a rablóhúst), de akár serpenyőben is kisüthetjük. Több videót is láttam ahol indiaiak serpenyőben sütötték, bár a tikka azt jelenti hogy tandoriban kell sütni.

Utána elkészítjük a curryt, majd beletesszük a húsokat és basmati rizzsel tálaljuk. A basmati rizs azért jó, mert alacsonyabb a glikémiás indexe mint a többi rizsnek, emiatt lassan és emiatt kisebb mértékben emeli meg a vércukor szintünket.Hozzávalók a páchoz:

  • 3 csirkemell filé 
  • 125 g joghurt
  • 1/2 citrom leve
  • 3 gerezd fokhagyma áttörve
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 2 kávéskanál só
  • kávéskanál őrölt kömény
  • 2 kávéskanál garam masala
  • 2 kávéskanál őrölt piros paprika

Hozzávalók a curry-hez

  • 3 evőkanál olaj
  • 1 közepes hagyma aprítva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál gyömbér
  • 2 kávéskanál kömény
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 kávéskanál őrölt zöld cardamom 
  • 2 kávéskanál koriander
  • 2 kávéskanál chillipaprika (már a gyömbértől is csípős, lehet hogy a fele adag cshilli is elég bele)
  • 2 kávéskanál piros paprika
  • 2 kávéskanál garam masala
  • 1 evőkanál paradicsom püré
  • 500 g paradicsom szósz
  • 3 dl víz
  • 1,5 dl tejszín vagy kókusztej (krém, fémdobozos)
  • tetejére zöld koriander (elhagyható, sokan nem szeretik)

Elkészítés:

A csirkemelleket kockákra vágjuk. Összekeverjük a pác hozzávalóit, belekeverjük a csirkemell darabokat. Pár órán át pácoljuk. 

 

Hurkapálcikákra szúrjuk majd 250 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Tulajdonképpen ez a chicken tikka. Már így egy kis salátával is finom. 

Közben elkészítjük a curry-t. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük, Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és fokhagymát, kicsit megfuttatjuk az olajon. Utána hozzáadjuk a fűszereket és az evőkanálnyi paradicsom pürét. Picit kevergetjük, majd hozzáadjuk a paradicsom szószt, azután a vizet. Körulbelül 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és a sült csirkemellet. Tetejére friss koriandert szórunk.

 

 

 

 

Comments powered by CComment