Sokáig nem akartam kipróbálni, mert kicsit macerásnak tűnt. Azután találkoztam vele egy cukorbetegeknek szóló szakácskönyvben. Kicsit egyszerűbb recept volt, mint amit ismertem hát elkészítettem. A gyerekek nagyon örültek neki, gyorsan el is fogyott, de nekem valahogy nem volt az igazi. Nem volt rossz, de nem éreztem benne az ízek harmóniáját. Emiatt megkerestem azt a régebben bonyolultnak tűnt receptet.
Az egész étel szénhidráttartalma: 60 g, kalóriatartalom 1649.
A darabolt csirkemelleket bepácoljuk pár órára, sütőben 250 fokon 15 percig sütjük pálcikákon ( mint a rablóhúst), de akár serpenyőben is kisüthetjük. Több videót is láttam ahol indiaiak serpenyőben sütötték, bár a tikka azt jelenti hogy tandoriban kell sütni, és a serpenyőben sütés kevésbé hasonlít rá.
Utána elkészítjük a curryt, majd beletesszük a húsokat és basmati rizzsel tálaljuk. A basmati rizs azért jó, mert alacsonyabb a glikémiás indexe mint a többi rizsnek, emiatt lassan és emiatt kisebb mértékben emeli meg a vércukor szintünket. Hozzávalók a páchoz:
- 3 csirkemell filé
- 125 g joghurt
- 1/2 citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma áttörve
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 2 kávéskanál só
- 2 kávéskanál őrölt kömény
- 2 kávéskanál garam masala
- 1/2 kávéskanál őrölt chilipaprika
Hozzávalók a curry-hez
- 3 evőkanál olaj
- 1 közepes hagyma aprítva
- (3 gerezd fokhagyma, elhagyható)
- 2 evőkanál gyömbér
- 2 kávéskanál kömény
- 1 kávéskanál kurkuma
- (1 kávéskanál őrölt zöld cardamom - elhagyható)
- 2 kávéskanál koriander
- 1/2 kávéskanál chillipaprika
- 2 kávéskanál garam masala
- 1 evőkanál paradicsom püré
- 500 g paradicsom szósz
- 3 dl víz
- 1,5 dl tejszín vagy kókusztej (krém, fémdobozos)
- tetejére zöld koriander (elhagyható, sokan nem szeretik)
Elkészítés:
A csirkemelleket kockákra vágjuk. Összekeverjük a pác hozzávalóit, belekeverjük a csirkemell darabokat. Pár órán át pácoljuk.
Hurkapálcikákra szúrjuk majd 250 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Tulajdonképpen ez a chicken tikka. Már így egy kis salátával is finom.
Közben elkészítjük a curry-t. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük, Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és fokhagymát, kicsit megfuttatjuk az olajon. Utána hozzáadjuk a fűszereket és az evőkanálnyi paradicsom pürét. Picit kevergetjük, majd hozzáadjuk a paradicsom szószt, azután a vizet. Körulbelül 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt és a sült csirkemellet. Tetejére friss koriandert szórhatunk.
Comments powered by CComment