Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Egy ideje már gondolkodom azon hogy mivel lehetne helyettesíteni a tejben áztatott zsemlét a fasírtban, de most megtaláltam a Street Kitchen receptjét a https://streetkitchen.hu/receptek/meatloaf-kolessel-turbozva/ oldalon. Nagyon megörültem neki, mert a kölessel már sikerült megbarátkoznom, sőt már megszerettem. A köles szénhidrát tartalma alacsonyabb, mint a zsemléé, pláne mint a tejben áztatott zsemléé. És mivel egyben sült kevésbé zsíros mint a hagyományos, és a zsemlemorzsa is kevesebb így. Ráadásul nagyon mutatós a sok petrezselyem és a koktélparadicsommal. Egyébként nem érezni cseppet sem a kölest benne, egyedül a petrezselyem íze vált ki az egyébként kellemes összhangból. 

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált hús (pulyka, de finom sertés-marha keverékkel is)
  • kakukkfű, szerecsendió, só, bors, oregánó
  • olaj
  • 3-4 gerezd fokhagyma (ezt kihagyom)
  • 50 g köles
  • fél vöröshagyma (én egy egész kisebb fej hagymát tettem bele)
  • 2 csokor petrezselyem (elég egy is,bár hogy őszinte legyek nem tudom mekkora egy csokor, Prágában lehet hogy nagyobb mint otthon)
  • 2 tojás
  • 1 marék koktélparadicsom
  • 1 dl hideg víz

Elkészítés:

A kölest leöblítjük és kétszeres mennyiségű sós vízben megfőzzük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 18x24 cm-es tepsit kiolajozunk, és megszórunk zsemlemorzsával (nem szórtam meg zsemlemorzsával, csak olíva olajat tettem bele). A hozzávalókat a paradicsom kivételével összekeverjük. Szétterítjük a tepsiben, belenyomkodjuk a koktélparadicsomokat és megszórjuk a tetejét is morzsával. (Ha már morzsa, legyen teljeskiörlésű).

40 perc alatt készre sütjük.

Lehet hogy jó lenne kipróbálni mozzarella sajttal a tetején morzsa helyett. Az jól megy a paradicsomhoz is és a fasírthoz is.

 

Comments powered by CComment