Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

A gyerekek nagyon szeretik a palacsintát. Nekünk sem kell lemondani róla, ha jól esne egy-kettő mondjuk uzsonnára. Ez az amerikai palacsinta recept félig teljeskiörlésű lisztből készül, csak annyit változtattam hogy tönkölybúzára cseréltem a liszteket. Azért is tetszik nagyon, mert egyrészt előre elkészíthetjük a keveréket, másrészt ez a recept gofri készítésére is alkalmas! A belőle készült gofri ha jól át van sütve finom ropogós, de később nagyon megpuhul.)

Reggelire az író miatt nem a legideálisabb. A tejtermékekben gyorsan felszívódó szénhidrát van, és reggel egyébként is könnyebben megemelkedik a vércukor szintünk mint a nap többi részében, emiatt olyan ételt ami tartalmaz gyorsan felszívódó szénhidrátot is, tízóraira vagy uzsonnára célszerű fogyasztani.

(A recept az Every Day with Rachael Ray magazin 2014-es márciusi számából származik.)

Palacsinta-mix légmentesen lezárva 2 hónapig eláll:

  • 2 csésze teljes kiörlésű tönkölybúza liszt
  • 2 csésze fehér tönkölybúza liszt (egy csészényit cserélhetünk belőle egy csészényi quinoa lisztre is)
  • 2 ek eritrit
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 2 kiskanál só
  • 1 1/2 kiskanál szódabikarbóna

A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Felét befőttes hűtőben tároljuk, a másik feléből pedig elkészítjük a tésztát, amit kisütünk.

Palacsinta

  • a fenti palacsinta-mix fele
  • 2 evőkanál lenmag liszt (őrölt lenmag)
  • 5-5,5 dl író
  • 2 tojás
  • 4 ek vaj

 Elkészítés

A tojást kikeverjük az olvadt vajjal, hozzáadjuk az írót majd lassan kevergetve hozzáadjuk a lenmagliszttel összekevert palacsinta mix-et. Kicsit pihentetjük, majd kis korongokat öntünk a forró palacsintasütőbe és közepes lángon megsütjük. Akkor kell megfordítani, amikor sűrűn keletkeznek buborékok a felszínén. Kb 4 perc egy-egy oldal sütési ideje. Az eredeti recept nem ír pihentetésről, de látványosan szebbek lettek a később sütött palacsinták mint az elsők, így szerintem kb. 10-20 percet érdemes pihentetni.

Ez nem édes, lehet édesen és sósan is tálalni vajat mindkét esetben szoktak tenni rá. Pl. sült baconnal, tojással, vagy juhar sziruppal, cukormentes lekvárral, de készíthetünk gyümölcs öntetet is hozzá. Én eddig nem vettem észre különbséget a juhar szirup és a cukormentes lekvár vércukor emelő hatása között. A juharszirup lassabban szívódik fel, a cukormentes lekvár viszont gyorsan. Az is igaz hogy nem szoktam 2-nél többet enni és csak nagyon keveset teszek rá lekvárból is meg juharszirupból is.

Comments powered by CComment