Ez az oldal erősen fejlesztés alatt áll. Most ismerkedem a Joomla!-val ezért nem mindig működik minden. Elnézést a kényelmetlenségért. Igyekszem minden nap javítani rajta és bővíteni a tartalmat.

Ez egy kellemes hűsítő finomság meleg napokon. Nekem a görögjoghurt mézzel a nyarat idézi. Sajnos a méz is tiltó listán van, emiatt már nagyon rég ettem görög joghurtot, valahogy méz nélkül nem tudtam elképzelni. Ám kávéval már nem is hiányzik belőle a méz. Fontos hogy ne adagoljuk túl a kávét, mert akkor már nem lesz ennyire kellemes az íze. Valószínűleg azért jó görög joghurttal, mert az nem savanyú, míg a hagyományos kicsit az. Esetleg lecsepegtetve hagyományos joghurttal is kipróbálható.

Write comment (0 Comments)

A gyerekek nagyon szeretik a palacsintát. Nekünk sem kell lemondani róla, ha jól esne egy-kettő mondjuk uzsonnára. Ez az amerikai palacsinta recept félig teljeskiörlésű lisztből készül, csak annyit változtattam hogy tönkölybúzára cseréltem a liszteket. Azért is tetszik nagyon, mert egyrészt előre elkészíthetjük a keveréket, másrészt ez a recept gofri készítésére is alkalmas! A belőle készült gofri ha jól át van sütve finom ropogós, de később nagyon megpuhul.)

Reggelire az író miatt nem a legideálisabb. A tejtermékekben gyorsan felszívódó szénhidrát van, és reggel egyébként is könnyebben megemelkedik a vércukor szintünk mint a nap többi részében, emiatt olyan ételt ami tartalmaz gyorsan felszívódó szénhidrátot is, tízóraira vagy uzsonnára célszerű fogyasztani.

(A recept az Every Day with Rachael Ray magazin 2014-es márciusi számából származik.)

Write comment (0 Comments)

Ez volt az első recept amit kipróbáltam. Ha csak fehér lisztet használunk nagyon kellemes puha, 'magas', rugalmas palacsintákat kapunk. De ugye azt próbáljuk kerülni amennyire csak lehet. Először rozsliszttel próbálkoztam, de azzal kicsit nehéz és tömörebb a palacsinta, bár nincs rossz íze ha valaki szereti a rozslisztet. Ráadásul miközben sütöm a rozsliszt nagyon felissza a tejet, így egyre sűrűbb lesz a tészta, nem könnyű bánni vele folyamatosan kell utólag tejet adagolni hozzá. Érdemes még a zabpehelylisztet kipróbálni.

Az a jó ebben a receptben hogy azonnal süthető, nem kell pihentetni és tényleg szép rugalmas palacsintákat kapunk.

Write comment (0 Comments)

Teljesen liszt mentes! Vagyis egy kevés mandulaliszt van benne, de annak nagyon alacsony a szénhidrát tartalma, nem is mondanám lisztnek. Tulajdonképpen nem is kell finomra őrölni hanem kicsit durvára aprítani. A finom liszt szénhidráttartalma 70 vagy kicsivel felette van, míg a mandulaliszté 16 :) Ráadásul nehéz elrontani. Hajlamos vagyok a brownie-t kiszárítani sütéskor, de ezt nem sikerült :)

Write comment (0 Comments)

Nem minden édesítőszert szeretek. Pontosabban csak az eritritet és a szteviát. A boleró italportól nagyon éhes leszek. Sok helyen lehet találkozni azzal a nézettel, hogy minden édesítőszer úgy hat hogy cukorra számít a szervezetünk, de nem kap emiatt leszünk éhesek az édesítőszerektől. Ez nem igaz, mert az eritrit és a sztevia nem okoz ilyen tüneteket. Az eritrit cukor ízű azt leszámítva hogy oldódáskor hőt von el. A szteviának van egy kis mellékíze, de ha keverjük ezt a két cukorpótlót, akkor tökéletes eredményre számíthatunk. A sztevia nagyon édes, ezért óvatosan adagoljuk!

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg szénhidrát csökkentett piskótaliszt, vagy 10 dkg fehérliszt és 10 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt.
  • 1/2 sütőpor
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl tej
  • 4 tojás
  • 20 dkg eritrit vagy 11 dkg eritrit és egy mokkáskanál sztevia. (Ennél kevesebbel nem érdemes próbálkozni, mert nem lesz finom. Sós íze lesz a tésztának. Sajnos az eritrit kevésbé édes, mint a cukor.

A tojást az eritrittel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat ás azzal is kevergetjük még.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a tojásos masszához keverjük.
Kiolajozott és kilisztezett tepsibe simítjuk és 180 fokon kb 25 perc alatt megsütjük.

Hozzávalók a krémhez:

  • 35-40 dkg túró (én alacsony zsírtartalmú túrókrémet szoktam használni)
  • 40 dkg tejföl
  • 4 kanál eritrit
  • 1 kiskanál zselatin kevés tej a zselatinhoz

A tejet felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. A többi hozzávalót összekeverjük, majd hozzáadjuk a zselatinos tejet. A kihűlt tészta tetejére kenjük. Ha nem túrókrémet használunk, akkor nem kell feltétlenül a zselatin. Ez kicsit kevésbé édes réteg, mint a teteje, ez ne ijesszen meg.

Hozzávalók a tetejére:

  • 6 dl narancslé (frissen facsart, nem cukrozott!)
  • 10 dkg eritrit
  • 2 vaníliás pudig. szénhidrát csökkentett, ha az nincs 80 g zabpehelyliszt

A hozzávalókból sűrű pudingot készítünk, kicsit hűtjük és óvatosan kanalazva a sütemény tetejét bevonjuk vele. Pár órát hűtjük.

 

 

Write comment (0 Comments)